maandag , 19 september 2016

Balansventilatie

Wat is balansventilatie?

principeHier wordt gebruik gemaakt van een systeem met twee ventilatoren. De ene zorgt voor toevoer van verse lucht in droge ruimtes. De andere voor de afvoer van de vervuilde lucht uit de natte ruimtes. De warmte van de afgevoerde lucht gaat over naar de verse maar koudere buitenlucht. Hierdoor hebben we een warmte terug winning (WTW).

Principe van de warmtewisselaar

Een warmtewisselaar kan 90% van de warmte uit de afgevoerde lucht recuperen. Met de term balansventilatie spreekt met van het feit dat voor een goed rendement het belangrijk is dat beide luchtstromen in balans zijn. bypassWarmteterugwinning kan in de winterperiode een aanzienlijke besparing zijn op het energieverbruik. Maar in het tussenseizoen en de zomer is dit vaak ongewenst.

Een bypass op de installatie dient er in deze gevallen voor te zorgen dat de WTW geheel of gedeeltelijk kan worden gestopt. Dit gebeurd dan door het stopzetten van het warmtewiel of het opepen / omschakelen van een klep.

 

Voordelen van balansventilatie

Dankzij balanseventilatie kunnen we genieten van een energiebesparing en een hoger comfort.

  • 70% tot 90% minder energieverlies (afhankelijk van rendement)
  • Besparing van meer dan 10% op onze totale energierekening
  • Minder koude tocht in de wintermaanden
  • Dankzij de bypass koelere luchtstromen wanneer het buiten warmer wordt.
   

Nachtkoeling voor een betere dag

's Ochtends starten met een gekoeld gebouw met aangename binnentemperatuur tijdens de zomer. Dit kan, dankzij het toepassen van een intensieve nachtelijke ventilatie. 's Nachts wordt de woning sterk doorlucht met koudere buitenlucht die de warmte uit de woning opneemt en naar buiten afvoert.

Zo kan er overdag gebruik gemaakt worden van de koudere binnenlucht om de warme buitenlucht af te koelen.

   

Producten van:

buderusjunkers