Wat is ventileren?

Ventileren houd de circulatie van lucht in. Zo wordt er nieuwe, verse lucht aangevoerd en oude, vervuilde lucht afgevoerd. Deze bevat immers schadelijke stoffen en geuren. Ventileren houdt meer in dan even de deuren ramen open te zetten. Het is het constant verplaatsen van lucht zodat u op elk moment een gezonde binnenlucht in huis heeft.

Ventilatie is noodzakelijk voor een (gezond) leven

c systeem 

Bij een ventilatiesysteem C wordt verse lucht naar binnen gezogen via roosters in ramen of muren. De gebruikte binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd, dat wil zeggen door een ventilator in de ventilatie-unit. De toevoer van verse lucht via roosters gebeurt in de droge ruimtes. Hiermee bedoelt men in de leefruimtes, slaapkamers en bureaus.

De meest voorkomende roosters zijn zelfregelend. Roosters die je zelf handmatig opent of sluit komen minder voor. De afvoer van vervuilde of gebruikte binnenlucht gebeurt mechanisch via luchtroostertjes in natte ruimtes. Met een natte ruimte bedoelt men keuken, badkamer, toilet, wasplaats…

System + afbeelding en tekst
System + afbeelding en tekst

D Systeem  OF BALANSVENTILATIE

Bij een ventilatiesysteem D gebeurt de aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van gebruikte binnenlucht volledig mechanisch door 2 ventilatoren in de ventilatie-unit. Hier komen dus geen roosters in muren of ramen aan te pas. De verse buitenlucht wordt buiten aangezogen via ventielen. Deze bevinden zich op het dak of in de muur. Ook hier komt de verse buitenlucht terecht in de droge ruimtes zoals leefruimtes, slaapkamers en bureaus.

Ook de gebruikte binnenlucht in de natte ruimtes verdwijnt via ventielen. Een systeem D voert dus op volledig mechanisch wijze de gebruikte binnenlucht af en zuigt volledig mechanisch verse buitenlucht aan. Om deze reden wordt een systeem D ook wel balansventilatie genoemd.

System + afbeelding en tekst
System + afbeelding en tekst

VOORDELEN VAN BALANSVENTILATIE

70% tot 90% minder energieverlies (afhankelijk van rendement)

Besparing van meer dan 10% op onze totale energierekening

Minder koude tocht in de wintermaanden

Dankzij de bypass koelere luchtstromen wanneer het buiten warmer wordt.

Nachtkoeling voor een betere dag

's Ochtends starten met een gekoeld gebouw met aangename binnentemperatuur tijdens de zomer.

Dit kan, dankzij het toepassen van een intensieve nachtelijke ventilatie. 's Nachts wordt de woning sterk doorlucht met koudere buitenlucht die de warmte uit de woning opneemt en naar buiten afvoert. Zo kan er overdag gebruik gemaakt worden van de koudere binnenlucht om de warme buitenlucht af te koelen.